Vice Consul Tylor W. Beebout'tan ISEWorld Öğrencilerine Mesaj Var

Vice Consul Tylor W. Beebout, ABD'de eğitim almak isteyen öğrencilerin en çok merak ettiği soruları yanıtladı.

Bu sorulardan bazıları şöyleydi; Amerika vizesi nedir ve kimler alabilir? Öğrenciler Amerika'da eğitim alırken çalışabilirler mi ve eğitimlerini tamamladıktan sonra Amerika'da kalabilirler mi?

 

Öğrenciler ABD’de okurken çalışabilir mi?

 

Bu çok iyi bir soru. Evet, öğrenciler Amerika’da okurken çalışabilir. Üniversite veya okulun kampüsünde haftada en fazla 20 saat çalışabilirler. Çok ender durumlar hariç kampüs dışında çalışmalarına izin verilmiyor. Bunun için ABD İç Güvenlik Bakanlığı’ndan izin alınmalı. Çalışmak için geniş fırsatlar bulunmadığı için, öğrenciler okurken mutlaka iş bulacaklarını düşünerek hazırlanmamalılar. Özellikle eğitim masraflarını karşılamak için çalışma planı yapılmamalı.

 

Eğer öğrenciler izin almadan kampüs dışında çalışırlarsa, gelecekte yapacakları vize başvurularını etkileme riskini aldıklarını bilmeliler. Son olarak öğrencilerle birlikte seyahat eden çocuk veya eş gibi aile üyeleri ABD’de çalışma hakkına sahip değildir.

 

Daha önceki vize başvuruları reddedilen kişiler yeniden başvuru yapabilir mi?

 

Evet, tekrar başvuru yapabilirler. Yeniden vize başvurusu yapmadan önce ne kadar beklenmesi gerektiği konusunda bir sınır yok. Ancak, başvuru yapılan vize türü için gerekli özelliklerin taşınması gerekli. Vize almak için gerekli şartları taşımayan kişilerin kaç defa başvuru yaptığı önemli değil.

 

Öğrenci vizesi almak için başvuru sahipleri vize konsolosuna gerçek birer öğrenci olduklarını ve eğitim masraflarını karşılayabileceklerini kanıtlamalılar. Bunu nasıl kanıtlayabilecekleri kendilerine kalmış, ancak çoğu başvuru sahipleri okullarından not dökümleri veya ailelerinin maddi durumlarını gösteren banka dökümanları getiriyor. Vize konsolosları sadece soru sormakla yetinip belgeleri incelemek istemeyebilir. Başvuru sahipleri kendilerine sorulan soruları yanıtlamaya ve ABD’de neden okumak istediklerini açıklamaya hazır olmalıdır.

 

J-1 vizesi nedir ve kimler J-1 vizesi alabilir?

 

J-1 vizesi araştırma görevlileri, profesörler ve kültürel değişim programlarına katılan kişilere verilen bir göçmen olmayan vize türüdür. Bu vize türü lise ve üniversite değişim programları ve Summer Work and Travel, ya da bizim dediğimiz gibi SWT programını da kapsıyor.

 

SWT Türkiye’de çok popüler bir program. Bu program üniversite öğrencilerine yaz  işlerinde çalışma ve ardından dilerlerse seyahat etme şansı tanıyor. Programa katılan öğrenciler otellerde, restoranlarda, yaz kamplarında veya eğlence parklarında çeşitli görevlerde çalışabiliyorlar.

 

SWT programına katılmak isteyen kişiler bir yükseköğrenim kurumunda tam zamanlı öğrenci olmalı, İngilizce bilmeli ve programın sonunda Türkiye’ye geri dönmeyi planlamalı. Vize mülakatı İngilizce yapılacağı için öğrenciler kendileri ve planları hakkında İngilizce konuşmaya hazır olmalılar.

 

2016 yılında Türkiye, Romanya’nın ardından SWT programına en fazla öğrenci gönderen ülke oldu. 2017 yılında bu sayının yükseleceğini umuyoruz!

 

Amerika’ya eğitim programı başlamadan önce girmek mümkün mü? Bir öğrenci programı tamamladıktan sonra ne kadar süre daha kalabilir?

 

Kalacak yer ayarlayabilmek ve yaşadıkları yer hakkında bilgi edinebilmek için birçok insan biraz daha erken gelmek istiyor. Bu gayet mantıklı, ve Amerikan kanunları da buna izin veriyor. Öğrenci vizesiyle ABD’ye I-20 formu üzerinde yazan “Program Başlangıç Tarihi”nden 30 gün öncesine kadar seyahat etmek mümkün. Aynı şekilde, birçok öğrenci dersleri bittikten sonra Türkiye’ye dönmeden önce seyahat etmek de istiyor. I-20 formunun üzerinde ayrıca “Program Bitiş Tarihi” de bulunmakta, o tarihi 60 gün aşmadan önce ülkeyi terketmek gerekiyor.

 

Öğrenci vizesi için gerekli belgeler nelerdir?

 

Öğrenci vizesi başvurusu yaparken her öğrencinin yanında getirmesi gereken birtakım belgeler var. Geçerli bir pasaport, ABD vizesi standartlarına uygun bir fotoğraf, DS-160 elektronik vize başvuru formu, okul tarafından verilmiş geçerli bir I-20 formu. Bunların hepsi zorunlu, ve bu belgeler olmadan randevu alınması mümkün değil. Fakat insanların getirdikleri şeylerin çoğu destekleyici belgeler. Bu belgeler zorunlu değil, ama istedikleri takdirde yanlarında getirebilirler.

 

Vize almak için yeterli olduğuklarını gösterebilmek adına, vize konsolosuna gerçek bir öğrenci olduğuklarını ve eğitim masraflarını karşılayabileceklerini göstermeleri gerekli. Bunu nasıl kanıtladıkları tamamen kendilerine kalmış. Fakat birçok başvuru sahibi yanında okul transkriptleri, ailelerinin birikimini gösteren banka dökümanları ya da sponsor olacak kişinin gelirini gösteren belgeler getiriyor. Bazı başvuru sahipleri başka belgeler de getiriyorlar, örneğin sahip oldukları taşınmaz mal varlıklarına ait belgeler, daha önceki etmiş oldukları seyahatleri kanıtlayacak evraklar, ya da önceki eğitimlerinde almış oldukları ödüller gibi. Buradaki en önemli şey getirilen belgeler değil, vize konsolosunun sorduğu sorulara nasıl cevaplar verildiği. Vize konsolosları çoğunlukla bir öğrencinin getirdiği tüm belgelere bakmaya ihtiyaç duymadan bir karar verebilir, bu sebeple hikayelerini kendileri adına anlatması için sadece belgelere çok güvenmemeye çalışmalılar. Eğer okul masraflarını karşılayabilecek imkanlara sahip olduklarını ve gidip eğitim alma niyetinde olduklarını ispatlayabiliyorlarsa, aradığımız şey tam olarak da bu.

 

F1 vizesi başvurusu için bankada ne kadar nakit para olmalı?

 

Her I-20 formunun üzerinde “Mali Bilgiler” yazan bir bölüm bulunur. Bu bölüm programın süresini ve toplam maliyetini gösterir. Başvuru sahiplerinin bu bölümde yer alan maliyeti karşılamanın yanısıra kitaplar, kira, yemek, uçak biletleri gibi birtakım diğer masrafları da karşılayabilecek durumda olduklarını göstermeleri gerekir. Bazı programlar konaklama ve yemeği de karşılar, yani kampüs içindeki yatakhanede bir odada kalırsınız ve yemeğinizi yemekhaneden yersiniz. Bu tarz masraflar, “Mali Bilgiler” bölümündeki toplam masrafların bir parçasıdır. Dil eğitimi de dahil bazı diğer programlar bu masrafları içermezler. Bu durumda konaklama, yemek ve ulaşım için ne kadar masraf yapacaklarını bilmeleri ve bunları nasıl karşılayacaklarını göstermeye hazırlıklı olmaları gereklidir.

 

Vize başvurusuna gelmeden önce tüm bu miktarın toplu bir halde hesapta bulunuyor olmasına gerek olmadığını belirtmemiz önemli bir nokta. Örneğin vize konsolosları yalnızca hesapta 30.000 TL olduğunu gösteren hesap özeti gibi bir belge istemiyor –ki bu okul masraflarınızı karşılayabileceğinize yardımcı olabilecek bir şey- ama belki burs sahibisiniz, ya da harçlık çıkartmak için çoktan okulunuzda bir işe girdiniz, veya belki de eğitiminizi karşılayacak birden fazla sponsorunuz var. Bunlar gayet iyi, tabii mülakatınız esnasında kanıtları gösterebilirseniz.

 

Yani sorunuzun cevabına gelirsek, gösterilmesi gereken sihirli bir miktar yok. Öğrenciler yalnızca ABD’de okula gitmenin ne kadara mal olacağını bilmeli ve bu maliyeti karşılayabileceklerini kanıtlamaya hazır olmalı.