İnsan Kaynakları Bize Ulaşın
Bilgi Almak
İstiyorum
 
ISE
Üniversite
Yerleştirme
Departmanı
Servisimizin
İçeriği
Başvuru Çeşitleri
Başvuru
Evrakları
Üniversite
Eğitim Maliyetleri
Yurtdışı
Eğitim ve
Burs
Yurtdışı
Eğitimin
Tanınırlığı
Sıkça
Sorulan
Sorular
 
 
by digitalprotein
Hakkımızda Basın ISE S.S.S. Linkler
 

Servisimizin İçeriği / Üniversite Eğitimin Tanınırlığı

YÖK denkliği olarak ta bilinen bu prosedür yurtdışından diploması ile dönen her öğrencinin hayatında çok önemli bir yer tutmaktadır.

Yurtdışından alınan bir diplomanın denkliği ile ilgili onay verilebilmesi için, diplomanın alındığı kurumun ve ilgili programın Yükseköğretim Kurulu tarafından ilgili kanun gereği tanınmış olması gerekmektedir. Yükseköğrenimlerini yurtdışında yapmak isteyen ve lise öğrenimlerini Türkiye'de tamamlayan Türk uyruklu öğrencilerin; Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmiş ve taban puanı tutturmuş olmaları gerekmektedir. Ancak, SAT 1 (asgari 1000 puan), ACT (asgari 21 puan), Abitur, French Baccalaureat, GCE A level certificate (asgari 2 alan), International Baccalaureat (IB) diplomalarına sahip kişiler yurtdışından alacakları diplomaların denkliği için ÖSS sınavından taban puanı almak zorunda değildirler.

Ayrıntılı bilgi için:

Yükseköğretim Kurulu Denklik Birimi
06539 Bilkent Ankara
Tel : 0312 298 7142
Fax : 0312 266 4744
http://www.yok.gov.tr

Şimdiye kadar YÖK, yurtdışında yükseköğrenim görmek isteyenlerden “ÖSS’ye girmeleri (önlisans programları için ilgili alan türünde 160,000 veya daha fazla, lisans programları için ilgili alan türünde 185,000 veya daha fazla puan almaları) veya muadil sayılan SAT 1 (minimum 1000 puan), ACT (minimum 21 puan); Abitur, Fransız Bakaloryası, GCE A Level Sertifikası (minimum 2 ders), Uluslararası Bakalorya (İnternational Bacclaurat IB), Avusturya Matura Diploması (Matura Reifezeugnis), İtalya Maturita Diploması (Diploma di Maturita) belgelerinden herhangi birini sağlamaları” şartı arıyordu. Artık bu şartlar, belirlenen ülkeler ve bu ülkelerdeki YÖK’ün tanıdığı üniversiteler için aranmayacak. Bu ülkelerin dışındaki diğer ülkeler için ise bu şartlar geçerliliğini koruyacak.

YÖK bir açıklama yaparak, yurtdışındaki üniversitelerin YÖK tarafından sürekli olarak değerlendirildiğini ve daha önceki yıllarda tanınmakta olan bazı üniversiteler hakkında tanınmama kararı alınabildiğini hatırlattı. Öğrencilerin yurtdışına gitmeye karar verdikten sonra YÖK Denklik Birimi’ne dilekçe ile başvurması ve bu üniversite ve programın tanınıp tanınmadığını öğrenmesi gerektiğini vurgulayan YÖK, “Tanınmamasına karar verilen yükseköğretim kurumlarında daha önce öğrenimlerine başlayan öğrencilerin hakkı saklı kalmakta; ancak tanınmama kararının alınmasından sonra bu kurumlarda eğitime başlayarak diploma alanlara denklik belgesi verilmemektedir.” ifadelerine yer verdi.

Kaynak:www.egitimportali.com     Tarih : 14.08.2006  Milliyet  (eğitim.milliyet.com.tr)

 
Her şey;
Yeni ufuklar, yeni dostluklar, Yeni bir gelecek için ISE…
     
Tavsiye Et
Foto Albümü
ISE
Temsilcilikleri
Temsilci Olmak
İstiyorum
Öğrenci Değişim Programı